Как да изберем психолог?

Не е лесно да избереш добър лекар, а намирането на подходящ психолог е двойно по-трудно.

Всеки човек е индивидуален, така че е важно да намерите такъв специалист, на когото лично можете да се доверите.

Ето защо, когато избирате психолог, препоръките на приятелите или отзивите на пациентите не винаги ще ви помогнат - това няма да е напълно вярно. Всъщност е невъзможно да се каже предварително с кой специалист ще имате пълноценен контакт, така че трябва да се срещнете лично и да опитате. Разбира се, може да се говори за професионализма на специалист, за професионалния му опит, редовно повишаване на квалификацията, всичко това, разбира се, е важно. Но квалифицирана помощ може да бъде предоставена от много професионалисти. И така, тук е важно нещо друго. Бих предложила на първо място да се доверите на вашата интуиция. Как ви се вижда човекът, към когото искате да се обърнете за помощ? Какво чувствате? Дали този човек ви подхожда като събеседник и помощник в обсъждането на вашите скърби и тревоги?

Разбира се, при избора на психолог, негово образование е нещо важно, и трябва да е висше. Би било добре, ако психологът, когото изберете, е изучавал по-задълбочено анатомия, физиология, биохимия, генетика. В края на краищата, психиката и нашите емоции са тясно свързани с биохимичните процеси, които се случват в нашето тяло.

Също така е важно да притежава сертификати, които да говорят за по-задълбочено изучаване на някакъв психотерапевтичен метод или за повишаване на професионалните умения. Понякога клиентът е впечатлен от голям брой сертификати. Ще ви открия една малка тайна: много често сертификатите се издават и след един час слушане на лекция или уебинар. Стойността на такъв сертификат не е голяма, и тук, както се казва, качеството е по-важно от количеството.

Дойдохте при психолог за конкретен резултат – подобряване на душевното ви състояние. Ето защо най-добрата оценка на работата на един добър специалист ще бъде вашата душевна хармония. Така че след всяко посещение на психолог преценете, дали има поне минимален междинен резултат от вашите усилия. Първите осезаеми промени за клиента се случват на първия, максимум на втория сеанс.

Но и тук нека погледнем обективно. Искането психологът бързо да реши всичките ви проблеми и затруднения - няма смисъл. Необходимо е да се има предвид, че промените са резултат от съвместната работа на психолога и клиента. С други думи, ако не следвате препоръките и изискванията на психолог или психотерапевт, няма да има промяна.

Важно е психологът да следва етичните принципи на психотерапията, което означава, че специалистът не надхвърля компетенциите си, открито и честно разказва за себе си и методите на работа, осигурява поверителност и безопасност на пациентите. Етиката на терапевта е основното нещо, което гарантира сигурност при взаимоотношенията с него. Ако психотерапевтът спазва етичните норми, то тогава ще получите яснотата дали да му се доверите и да му станете клиент. .

Трябва да се отбележи, че дори един добър психолог може да предизвика субективна реакция, която ще ви попречи да доверите душата си на този специалист. И това е нормално. Контактът в психотерапията, като всеки друг контакт, зависи от един милион най-фини личностни моменти, външност, маниер в комуникацията. Това може да се каже директно на психолога и да се поискат препоръки към негови колеги. Добре обучен и информиран специалист ще се отнесе към това с разбиране.